2012 yılında Arthur Britto, David Scwartz ve Ryan Fugger tarafında ABD’de çıkmış merkezi blok zincir tabancı bir konsesyüs protokolüdür. Ripple madenciliği yoktur. Herhangi bir şekilde kazılması mümkün değildir. Ripple açık kaynak kodludur. Toplamda 100 miyar adet Ripple vardır bunun 55 milyar adeti piyasaya sunulacaktır ve şu anda 38 milyardan fazla Ripple piyasada vardır. Kalan miktar zamanla piyasa sürülecektir. Şirket 50 milyar Ripple kendi bünyesine tutacaktır ve piyasaya sürülmeyecektir.
Ripple Saniye’de 1500 işlem gerçekleştirebilir.
- Komisyon oranları çok düşüktür,
- %51 veya sybil ataklarından etkilenmez.
- Merkezi bir yapıda olduğu için, Pow veya PoS kullanmadıkları için forka zorlanamaz.
-Bu yüzden Bitcoin veya Ethereum gibi fork yapılamaz.
Monero veya Zchash gibi gizliliğe veya anonimliğ ön planda olan bir koin değildir.
ECDSA ve ED25519 algoritmalarını kullanır. Swift, Western Uninon gibi para gönderme sistemlerine alternatif olarak geliştirilmiştir ve bir çok banka tarafından kabul edilmiştir. Amerikan Express, Money Gram, Wester Union, Suudi Arabistan Para Otoritesi (SAMA)Akbank ve 100’ün üzerinde finansal kuruluş ile entegrasyon işlemleri başlamış olmaları ayrı bir başarıdır.
Farklı ödeme yöntemleri veya bankaların kullandıkları farklı sistemleri kendi ağına dahil edip bunu uluslararası veya ulusal transferlerde kullanılmasına olanak sağlar. Transferler çok hızlı ve düzeltilemez olarak yapılır.
Hata oranı Swift’e göre çok düşüktür. Bu yüzden güvenli ve stabil bir hizmet sunar. PII (Personally identifiable information) Kişisel kimlik bilgileri sadece kullanıcının bankasında kalır, buda işlem gizliliğini ve kimliğinizi korumanızı sağlar. Anonim değildir, sadece bilgileriniz aracı bankalar ile paylaşılmamasını engeller.
Ripple (XRB) ve Ripplenet (xcurrent) arasındaki farklar nelerdir?
Yerli veya yabancı borsalarda satılan Ripple, Ripplenet projesine fon yaratmak için satılan bir Koindir. Ripplenet ise bankaların kullandıkları ödeme protokolüdür. Bu iki her ne kadar birbirinden ayrı şey olsa da aynı firmaya aitlerdir.
Ripplenet (xcurrent) aslında Ripple prokolü veya Ripple networküdür. Sadece dijital Para transferi yapılan sistemdir. Borsalarda alım satımı yapıllan Ripple ile bir ilgisi yoktur. Ripplenet blok zincir merkezli bir teknolojidir hızlı ve güvenli işlem yapılmasını sağlar.
Ripple XRP bir dijital paradır. Hizmet ödemek için kullanılan dijital varlıkdır. Borsalarda alım satım yaptığımız Rippledır. Daha önce belirtiğim gibi merkezi ve açık kaynak kodlu bir projedir. Bankaların Ripple kullanması şu anda imkansızdır. Bunun en basit sebebi ise, henüz regüle edilmemiş bir dijital parayı bankaların kullanması mümkün değildir.
Ripple açıklamasıına göre Swfit ile yapılan işlemlerin %6’sı hatalı veya otomatik olarak gerçekleşmiyor. SWIFT 11000 ‘de fazla finansal kuruluş ile çalışıyorken Ripple sadece 100den biraz fazla finansal kuruluş ile çalışıyor. Daha Ripplenet önün çok açık olduğunu ve hemen hemen hiç rakibinin olmadığını düşünürsek gelecek epey parlak görünüyor Ripplenet için.