(ENG-TUR) THE HIDDEN PARADISE OF ISTANBUL: JOURNEY TO BALABAN VILLAGE - İSTANBUL’UN SAKLI CENNETİ: BALABAN KÖYÜ’NE YOLCULUK

Hello everyone;
After a long break, I am here with a new travel article. I have been away from my hometown, Antalya, for a while. I am in Istanbul, the largest and most populous city in Turkey. In this article, I will tell you about the Balaban village in the Arnavutköy district of Istanbul.

Herkese merhaba;
Uzun bir aradan sonra yeni bir gezi yazısı ile karşınızdayım. Bir süredir yaşadığım şehirden yani Antalya’dan uzaktayım. Türkiye’nin en büyük ve kalabalık şehri olan İstanbul’da bulunuyorum. Sizlerle bu yazımda İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde bulunan Balaban köyünden bahsedeceğim.

My friend and I chose to go here early in the morning to get some fresh air and take a walk. I can say that I was amazed by this place, which is only half an hour away from our house. I would like to share the photos I took with you and tell you about the beauties of this place.

Arkadaşımla sabahın erken saatlerinde temiz hava almak ve biraz yürüyüş yapmak üzere buraya gitmeyi seçtik. Evimize sadece yarım saatlik mesafede bulunan bu yere hayran kaldım diyebilirim. Sizlerle çektiğim fotoğrafları paylaşıp buranın güzelliklerini anlatmak istiyorum.

Balaban village is also a recreation area that hosts the Duru lake. We reached this place, which is approximately 22 km away from the Arnavutköy district center, in half an hour by private vehicle.

Balaban köyü, aynı zamanda Duru göle ev sahipliği yapan bir mesire alanıdır. Arnavutköy ilçe merkezinden yaklaşık 22 km uzaklıkta bulunan bu yere biz özel araç ile yarım saatte vardık.

There were places where you can have breakfast with a lake view at the entrance of the village. However, since we came here to take a walk, we continue on our way.

Köyün girişinde göl manzaralı kahvaltı yapılabilecek mekânlar yer alıyordu. Fakat biz yürüyüş yapmak için geldiğimizden yola devam ediyoruz.

When we reached Balaban Village, we encountered the calmness of the morning and the beauty of nature. This village, which is far from the crowds and noise of Istanbul, was a perfect nature walk area. Spending the morning in this place surrounded by nature was very good for our souls.

Balaban Köyü’ne ulaştığımızda sabahın sakinliği ve doğanın güzelliği ile karşılaştık. İstanbul’un kalabalığından ve gürültüsünden uzak olan bu köy tam bir doğa yürüyüşü alanıydı. Sabahı doğayla iç içe olan bu yerde geçirmek ruhumuza çok iyi geldi.

We took a short tour around the village. Birds’ songs accompanied us on our walk, and the sunlight filtering through the trees offered us a visual feast.

Köyün etrafında küçük bir tur attık. Yürüyüşümüzde bize kuş sesleri eşlik ediyor, ağaçların arasından süzülen güneş ışıkları bize adeta görsel bir şölen sunuyordu.

We did not understand how time passed in this village that offered us different shades of green. Entrance to this place, which is completely free, is free and caravan camping is also possible. In the photos below, you can see caravaners enjoying nature besides us.

Bize yeşilin farklı tonlarını sunan bu köyde zaman nasıl geçti anlamadık. Tamamen ücretsiz olan bu yere girişler serbest olup aynı zamanda karavan kampı da yapılabiliyor. Aşağıdaki fotoğraflarda bizim dışımızda doğanın keyfini çıkaran karavancıları görebilirsiniz.

Apart from this, Balaban village offers a great environment for activities such as fishing, barbecuing and cycling.

Bunun dışında balık tutmak, mangal yapmak, bisiklet sürmek gibi aktiviteler için Balaban köyü harika bir ortam sunuyor.

The few small garden houses we came across while walking reflected the simplicity of the people living here and their life in touch with nature.

Yürüyüş yaparken karşımıza çıkan birkaç küçük bahçeli ev, burada yaşayan insanların sadeliğini ve doğayla iç içe yaşamını yansıtıyordu.

According to the information we received from the villagers, these places are more lively in the summer. Sometimes some festivals can even be held. In addition, there is the opportunity to take a boat tour on the lake in the summer months. Arnavutköy is a district rich in villages and Balaban village was chosen as the most beautiful village in the district.

Köyde yaşayanlardan aldığımız bilgiye göre buralar yazın daha hareketli oluyormuş. Zaman zaman bazı festivaller bile yapılabiliyormuş. Ayrıca yaz aylarında gölde tekne turu yapma imkânı varmış. Arnavutköy, köy bakımından zengin bir ilçe olup Balaban köyü ilçenin en güzel köyü seçilmiş.

After walking for a while, we took a short break by the lake. Here we sat and rested for a while, accompanied by the silence and the sound of the water. Then we went out to an iron pier and enjoyed the view a little more.

Bir süre yürüdükten sonra göl kenarında küçük bir mola verdik. Burada sessizliğin ve suyun sesi eşliğinde biraz oturup dinlendik. Ardından demir bir iskeleye çıkarak biraz daha manzaranın tadını çıkardık.

Balaban Village is a place that impresses people not only with its natural beauty but also with the warmth and sincerity of village life.

Balaban Köyü, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda köy hayatının sıcaklığı ve samimiyetiyle de insanı etkileyen bir yer.

During the hours my friend and I spent here, we were surprised that such a calm and natural place could be right next to a big city like Istanbul. We set off on our way back as the weather cooled down.

Arkadaşımla burada geçirdiğimiz saatler boyunca, İstanbul gibi büyük bir şehrin hemen yanı başında bu kadar sakin ve doğal bir yer olabileceğine şaşırdık. Havanın soğumasıyla beraber dönüş yoluna koyulduk.

Balaban Village was a great option to escape the noise and intensity of Istanbul and spend a day in nature. If you ever go to Istanbul, I recommend you go here. It will be good for you to get away from the stress of daily life and meet nature in this peaceful village.

İstanbul’un gürültüsünden ve yoğunluğundan kaçıp doğayla iç içe bir gün geçirmek için Balaban Köyü güzel bir seçenek oldu. Eğer İstanbul’a yolunuz düşerse buraya gitmenizi tavsiye ederim. Bu huzur dolu köyde, günlük hayatın stresinden uzaklaşmak ve doğayla buluşmak size de iyi gelecektir.

Thank you for reading, I hope you liked this article. See you in my next travel article!

Okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım bu yazıyı beğenmişsinizdir. Bir sonraki gezi yazımda görüşmek üzere!

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center