Mobbing Nedir? Mobbing Nasıl İspatlanır?

                                                 Mobbing Nedir? Mobbing Nasıl İspatlanır?

Mobbing nedir? veya Mobbing ne demek? sorusunu şu şekilde açıklayabiliriz. Mobbing, bir kişiyi hedef alıp iş yerinde psikolojik baskı uygulama, yıldırma ve dışlama gibi yasal olmayan bir durum olarak tanımlayabiliriz. Bu yazımda Mobbing türleri nelerdir? Mobbing nasıl ispatlanır? İftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı? Mobbing karşısında çalışanların kişilik hakları nelerdir? bunlardan bahsedeceğim.

 

Mobbing Nedir?

Latince kökenli olan bu kelime; psikolojik baskı, taciz etme, yıldırma ve stres yaratma anlamına gelmektedir. Bunun en açık tanımı ise iş yerinde psikolojik baskı uygulama veya yıldırma olarak tanımlanır. Ayrıca yetkiyi elinde bulunduran kişilerin, zayıf olan kişiler üzerinde psikolojik baskı şeklidir. Bu nedenle mobbing hukuk başta olmak üzere birçok alanda üzerinde durulan bir konu haline gelmiştir.

Mobbing Türleri Nelerdir?

3 farklı mobbing türü vardır. Bu mobbing türleri nelerdir? birlikte inceletelim.Dikey Psikolojik Taciz: Nadir görülen mobbing türlerinden biridir. Fakat kurumsal şirketlerde bazen rastlayabilirsiniz. Bu mobbing türü işten çıkarılan yöneticinin yerine yeni yöneticinin getirilmesi sonucu çalışanların eski yöneticiye duyulan sevgiden dolayı yeni yöneticiye karşı uyguladığı mobbing türüdür.Düşey Psikolojik Taciz: Yönetici pozisyonunda olan kişinin alt kademede olan çalışanlarına uyguladığı mobbing türüdür. Bunun nedeni yöneticinin alt kademede olan çalışanın kendisinden daha başarılı olmasını istememesidir. Eğer alt kademede bulunan kişi yöneticisinden genç ise burada yönetici kendisinin daha güçlü olduğunu göstererek alt kademedeki çalışanını yıpratmaya çalışır. Tabi bu uygulamayı yaparken kurumsal kimliğini ön plana alır.Yatay Psikolojik Taciz: Aynı konuma sahip olan kişilerin birbirlerini kıskanması sonucu psikolojik taciz olarak nitelendirilen bir mobbing türüdür. Burada eşit konumda olan kişilerin birbirlerini kıskanması sonucu birbirlerinin açıklarını üstlerine şikayet etmeleri gibi diyebiliriz.

Mobbing Nasıl İspatlanır?

  • Öncelikle mobbing uygulayan kişiye bu durumu itiraz edin ve yıldırıcı yaklaşımlarda bulunmamasını söyleyin. Bu uyarıları yaptıktan sonra şunları yapın;
  • Size yapılan psikolojik baskıyı, tacizi, sözlü sataşmaları ve gereksiz emirleri bir yere not edin veya gerekirse ses kaydına alın.
  • Size bu konuda tanıklık edebilecek bir iş arkadaşınız bulunsun.
  • Sizi yıldırmak için yapılan bu davranışları kanıtlarıyla üstlerinize bildirin. Sorun çözülmezse yönetim kuruluna veya insan kaynaklarına bildirin.
  • Bu konuda tıbbi ve psikolojik yardım alın. Bu sizin için bir kanıttır.
  • Şirketiniz, şikayetiniz hakkında bir çalışma yapıyor mu? araştırın.
  • Yaşadığınız bu durumu çalışma arkadaşlarınızla paylaşın. Çünkü onlarda böyle bir durum ile karşı karşıya gelebileceklerinden dolayı size destek verebilirler. Tabi buda sizin için daha etki olacaktır.

İftiraya Uğrayan Kişi Hukuken Ne Yapmalı?

İftiraya uğrayan kişi tazminat davası açabilir mi? İftiraya uğrayan kişi ne yapmalı? Tazminat davası nasıl açılır? bunlardan bahsedeceğimİftiraya uğrayan kişi maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Tazminatın miktarı, kişinin sosyal ekonomik durumu, mesleki itibarı ve iftiranın yaratmış olduğu netice veya hususlara göre değişkenlik gösterebilir. Maddi tazminata ilişkin olarak kişinin iftira nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalmış olması, iş kaybına uğramış olması ve bunun la ilgili bazı masraflar yapmış ise ilişkin masraflar olarak örnek gösterilebilir.Manevi tazminata ilişkin olarak ise yine mesleki itibarının zedelenmesi, kişilik haklarının saldırıya uğramış olması, yaşadığı sıkıntı ve stres gibi durumlar manevi tazminat konusunda teşkil edebilir.

Mobbing Karşısında Çalışanların Kişilik Hakları Nelerdir?

  • Mobbing’e maruz kalan kişi, mobbing uygulayan kişiye dava açabilir. Manevi olarak tazminat isteğinde bulunabilir.
  • İş sözleşmesinin haklı nedene dayanarak feshedebilme hakkı
  • Borçlar kanunu ve Türk Medeni Kanunu’na göre tazminat isteğinde bulunabilir.
  • Belli şartlarda ayrımcılık tazminatı isteyebilme hakkı
  • Bu koşullar söz konusu ise çalışan, kötü niyet tazminatı isteğinde bulunabilir.

Mobbing ile ilgili detaylı bilgi için Mobbing ile Mücadele Derneği adlı yazıya tıklamanız yeterlidir.Evet, mobbing nedir? mobbing nasıl İspatlanır? adlı yazımızın sonuna geldik. Faydası olması dileğiyle hoşça kalın… 

Kaynak:  Mobbing Nedir? Mobbing Nasıl İspatlanır? | Ali Mutlu

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center