Türkçe karşılığı kitle fonlaması olan Crowdfunding özellikle Amerika ve Avrupa'da sıkça kullanılan bir finansman aracıdır. Günümüzde birçok girişimci henüz fikir aşamasında ya da emekleme aşamasında olan projeleri için kredi kullanamaz. İşte bu gibi durumlarda kitlenin gücünden faydalanmak için bu finansman aracını kullanır.
Kitle fonlaması aslında çok yeni bir yöntem değil. Özgürlük heykeli kaidesinin yapılması aşamasında gazeteci ve yayıncı Joseph Pulitzer, sahibi olduğu “World” gazetesi aracılığıyla 100.000$ bağışlayacağını açıklayarak herkesi bağış yapmaya çağırmıştır. İşte Pulitzer'in bu girişimi kitle fonlamasının ilk örnekleri arasında yer almaktadır. Zira ilerleyen dönemlerde de birçok kişi ve girişimci tarafından bu yöntem uygulanmış ve kimi zaman faizli kimi zaman da düşük faizli fon sağlanarak olumlu sonuçlar alınmıştır. Uluslararası toplumun da bu yeni finansal araca olan ilgisi artınca kitle fonlaması pazarı büyümüş ve günümüzde 100 milyarlarca $ lık bir hacme ulaşmıştır.
Peki son dönemlerde ismini sıkça duyduğumuz ICO (Initial Coin Offering) bir nevi kitlesel fon oluşturma yöntemi değil midir?
ICO; bir girişim fikrine sahip şirketlerin, bu fikre finansman sağlamak amacıyla kendi kripto paralarını oluşturup belirli tarihler arasında toplu satışa sunmasıdır. Projeye ait bu kripto paralar BTC, ETH, LTC gibi yaygın kullanılmakta olan coinlerle satın alınabilmektedir. Klasik kitle fonlamasında olduğu gibi belirlenen süre içinde fon toplanır ise proje hayata geçirilir ya da geliştirilir, eğer belirlenen limitlere ulaşılamaz ise de yatırımcılar tarafından yapılan ödemeler geri iade edilir.
Maalesef ICO süreci ve sonrasında da sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle son yılı baz alırsak;
- Birçok proje, belirlemiş olduğu minimum finansman limitine ulaşamadı hatta bazıları bu rakamların yanına bile yaklaşamadı. Yatırımcıların ödemiş olduğu tutarlar iade edildi.
- Yine birçok proje, ICO sürecini başarılı bir şekilde sonuçlandırdığı halde elde ettiği kaynağı proje için harcamadan ortadan kayboldu. Ki bu en büyük sorun. Yatırımcıların ödemiş oldukları tutarlar iade edilmedi ve bu projelere yatırım yapmış herkes dolandırılmış oldu.
- ICO danışmanlarına yüksek ücretler ödenmek zorunda kalındı.
Peki; klasik kitlesel fon piyasası ile ICO pazarı birleştirilemez mi?
Ichiba; fon sağlayıcıların ve yatırımcıların mükemmel bir uyum içinde biraraya gelmesi için bir pazar oluşturmak üzere blokchain teknolojisinin gücünü kitle fonlaması devrimi ile birleştirmeyi hedeflemektedir.
Ichiba, platformunda yer vereceği projelerde küçük bir paya sahip olup ve Ichiba Fonu tarafından yönetilmesini sağlamaktadır. Ağın sürekliliğini sağlamak ve kaynak yaratma projelerini sürdürebilmek için de Ichiba Coin (ICA) kullanıyor.
ICA, Ichiba platformunu güçlendirmek için kullanılan bir PoS/Masternode coindir. ICA, Ichiba platformunda başlatılan projeleri finanse eden ve fon yaratıcılar tarafından fon sağlama hedeflerine ulaşmak için kullanılabilecek destekçilere verilir. ICA coin, ana ağlardan paydaşlara, fon toplayıcılara ve tüm ağ paydaşları için çeşitli faydalı roller üstlenmektedir.Ichiba'nın sağladığı faydalar
Fon yaratıcılar, destekleyenler ve yatırımcılar için;- Finansman sağlamak için kampanyalar başlatmak,
- Danışmanlık ve yönetim hizmetleri almak,
- Yatırımcı ve kampanya belgelerini tek platformda sunmak,
- KYC, AML ve diğer tüm yasal gereklilikleri sağlamak,
Ichiba nasıl çalışır?
Ichiba ekibi platformda yer alan her projede küçük bir hisseye sahiptir. Bu doğrultuda projeleri yakından takip eder, yasal ve endüstri standartlarına uygun olacak şekilde yeniden inceler. Onaylanan projeler Inchiba platformunda listenir. Bu listeleme sırasında destekçilerin ve yatırımcıların ihtiyaç duyacakarı tüm detaylara yer verilir.Taahhüt edilen tüm fonlar, her iki taraf için güvenlik ve şeffaflığı artıran akıllı sözleşmelerde kilitlenmiştir.
MasterNode
Ichiba Coin (ICA), tüm ağ paydaşları için çeşitli faydalı roller üstlenerek Ichiba ağını ve kaynak yaratma projelerini sürdürmek için kullanılır. ICA, Ichiba platformunu güçlendirmek için kullanılan merkezi olmayan bir masternode coindir.
Masternode ve Blok Ödülleri
Masternode, tam ağ düğümü olarak aldıkları blok ödülünün bir kısmını alan Ichiba ağına ek güvenlik sağlar. Ichiba'da bir Masternode sahibi olabilmek için, kullanıcının tam blokchain düğümü çalıştırması ve teminat olarak da en az 5.000 ICA coini elinde bulundurması gerekir. Ortaya çıktıkça masternode sahiplerine ağ önerilerini oylama şansı verilir.
Platform ve masternode üzerinden işlem yaparken kullanabiceğiniz Ichiba Cüzdan uygulamalarını aşağıda yer alan bağlantılardan indirebilirsiniz. İOS ve Android sürümleri henüz hazır olmadığı için Windows, Linux ve Mac sürümlerine ait download linkleri paylaşılmıştır.
Ichiba ağındaki blok hareketlerini http://explorer.ichiba.io/ üzerinden takip edebileceğiniz gibi blok ödüllerini de aşağıda yer alan tablodan veya https://ichiba.io/block-rewards/ bağlantısından inceleyebilirsiniz.Ichiba İletişim
- Web: https://ichiba.io/
- Litepaper: https://ichiba.io/Ichiba%20litepaper.pdf
- Telegram: https://t.me/Ichibacoin
- Reddit: https://www.reddit.com/r/Ichiba/
- Twitter: https://twitter.com/IchibaCoin
- Discord: https://discordapp.com/invite/dMZ4mE7
- Facebook: https://www.facebook.com/ichibacoin/
- Block Explorer: http://explorer.ichiba.io/
- Github: https://github.com/IchibaCoin/ICHIBA
Yazar: trhomeagent
Posted from my blog with SteemPress : https://www.1kredi.net/ichiba-ico-incelemesi/