Hello dear ladies and gentlemen,
I would like to say hello to you with my second post in this community with amazing visuals. I hope these photos will make your day better. The content of my post consists of both historical and modern buildings shot in the most touristic areas of Istanbul. There are too many photos in this post. My aim is to share with you the regions that I have always liked to see. I love these parts of Istanbul. I feel like a tourist here.
I have been living in Istanbul for about 15 years. The history of this city is very old. This is the most important city in Byzantium, Ottoman, and Turkey. People from many different cultures lived in this city. Therefore, it is possible to come across historical buildings all over the city. As the population increases, modern buildings are also needed. Old and new together. But to me, the magnificence of the old buildings is much more beautiful.
Merhaba sevgili hanımlar ve beyler,
Sizlere muhteşem görsellerle bu topluluktaki ikinci paylaşımımla merhaba demek istiyorum. Umarım bu fotoğraflar gününüzü güzelleştirir. Paylaşımımın içeriğini İstanbul'un en turistik bölgelerinde çekilmiş hem tarihi hem modern binalar oluşturuyor. Bu paylaşımda çok fazla fotoğraf var. Amacım, görmekten her zaman hoşlandığım bölgeleri sizlerle de paylaşmak. İstanbul'un bu bölgelerini seviyorum. Kendimi burada bir turist gibi hissediyorum.
Yaklaşık 15 yıldır İstanbul'da yaşıyorum. Bu şehrin tarihi çok eski. Bizans, Osmanlı ve Türkiye'nin en önemli şehri burası. Birçok farklı kültürden insan yaşamış bu şehirde. Bu yüzden de şehrin her tarafında tarihi binalara rastalamak mümkün. Nüfusu da arttığı için modern binalara da ihtiyaç duyuluyor. Eski ve yeni bir arada. Ama bana göre eski binaların ihtişamı çok daha güzel.
As I mentioned before, there are many photos in this post. Every photo has a different story. I guess that there is no building without a story in this city where millions of people live. But I do not want to describe all the photos separately. I would like to briefly talk about the buildings that have a story in the photographs.
The Galata Tower that you see in this first photo.
Galata Tower, which was built by the Byzantine Emperor Justinian in 507-508 AD, is among the oldest towers in the world. Also, this tower is known as one of the symbols of Istanbul. Galata Tower was included in the UNESCO World Heritage Tentative List in 2013. The tower has been damaged by earthquakes many times. The building was last repaired in 1967. The outside of the Galata Tower is stonework.
Daha önce de bahsettiğim gibi birçok fotoğraf var bu paylaşımımda. Her fotoğrafın ayrı bir hikayesi vardır. Milyonlarca insanın yaşadığı bu şehirde hikayesi olmayan bir yapı yoktur diye tahmin ediyorum. Ancak tüm fotoğrafları ayrı ayrı anlatmak istemiyorum. Fotoğrafların içerisinden hikayesi olan yapılardan bahsetmek istiyorum kısaca.
Bu ilk fotoğrafta gördüğünüz Galata Kulesi
MS 507-508 yıllarında Bizans İmparatoru Justinian tarafından yaptırılan Galata Kulesi dünyanın en eski kuleleri arasında yer alıyor. Ayrıca bu kule İstanbul'un simgelerinden biri olarak bilinir. Galata Kulesi, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir. Kule birçok kez depremden dolayı hasar görmüştür. Bina en son 1967 yılında onarılmıştır. Galata Kulesi'nin dışı taş örgüdür.
Now let me give you information about the Grand Bazaar. Have you visited this place before? If you come to Istanbul, this will be the first place you will visit. You can see many different products here. Souvenirs, rugs and especially gold. So the jewelry here is magnificent. Do something for this summer and come to Istanbul. I would like you to see the architecture of this Bazaar. Grand Bazaar, which welcomes 91 million tourists annually, is the most visited tourist destination in the world.
The area of the Grand Bazaar is very large. It's not over if you walk around in one day. Spread over an area of 110,868 square meters, it is one of the largest bazaars in Istanbul. It has a closed area of 45 thousand square meters. The Grand Bazaar is located on 65 streets and has 3600 shops and 14 inns.
Şimdi size Kapalı Çarşı hakkında bilgi vereyim. Burayı daha önce gezdiniz mi? İstanbul'a gelirseniz ilk ziyaret edeceğiniz yer burası olacaktır. Birçok farklı ürünü burada görebilirsiniz. Hediyelik eşya, kilim ve özellikle altın. Yani buranın takıları muhteşemdir. Bu yaz için bir olan yapın ve İstanbul'a gelin bence. Bu pazarın mimarisini görmenizi isterim. Yılda 91 milyon turisti ağırlayan bu çarşı, dünyanın en fazla ziyaret edilen turistik bölgesidir.
Kapalı Çarşı'nın alanı çok büyüktür. Bir günde gezerseniz bitmez. 110.868 metrekarelik bir alana yayılmış İstanbul'un en büyük çarşılarından biridir. 45 bin metrekare kapalı alana sahiptir. Kapalıçarşı 65 sokakta bulunuyor ve içerisinde 3600 dükkan ve 14 han vardır.
The magnificent mosque you see here is Hagia Sophia Mosque. The story of this mosque is a bit long.
Hagia Sophia Grand Mosque / Hagia Sophia-i Kebir Cami-i Şerifi was built as the largest Eastern Roman Church in Istanbul. It is one of the oldest cathedrals in the world. It was started to be built in 532 during the Byzantine period. Its construction took 5 years. It was built by the order of the Byzantine Emperor Justinian.
When Fatih Sultan Mehmed conquered Istanbul in 1453, it was converted into a mosque. The domes and walls of Hagia Sophia were destroyed many times during the Eastern Roman period. It was last built by Mimar Sinan and has not been destroyed again, despite many major earthquakes in Istanbul. Hagia Sophia Mosque was converted into a museum in 1934 and served as a "Monument Museum".
Hagia Sophia was turned into a mosque again in 2020.
Burada gördüğünüz muhteşem cami ise Ayasofya Camii. Bu caminin hikayesi biraz uzun. Ayasofya Ulu Camii / Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, İstanbul'daki en büyük Doğu Roma Kilisesi idi. Aynı yerde üç kez inşa edilen dünyanın en eski ve en hızlı tamamlanan katedralidir.
Ayasofya Ulu Camii / Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, İstanbul'daki en büyük Doğu Roma Kilisesi olarak inşa edildi. Dünyanın en eski katedrallerinden biridir. Bizans döneminde 532 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. İnşaatı 5 yıl sürmüştür. Bizans İmparatoru Justinianus'un emriyle inşa edilmiştir.
Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'u 1453 yılında fethettiğinde burayı Camiye çevirmiştir. Ayasofya'nın Doğu Roma döneminde kubbeleri ve duvarları birçok kez yıkılmıştır. Son olarak Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir ve İstanbul'daki birçok büyük depreme rağmen bir daha yıkılmamıştır. Ayasofya Camii 1934 yılında müzeye çevrilmiş ve “Anıt Müzesi” olarak hizmet vermiştir.
Ayasofya 2020 yılında ise tekrar camiye çevrilmiştir.
Stay with love,
Sevgiyle kalın,
Note: All photos were taken by me.