Ortaokul biyoloji dersinde hücrenin organelleri konusu işlenirken karşımıza çıkan ve bir daha unutmadığımız organel. Görevi kısaca açıklamak gerekirse enerji üretmektir.
Mitokondrinin nasıl oluştuğuna dair çok ilginç bir hipotez vardır. Bu hipoteze göre, mitokondri (ve bitkilerde fotosentezin yapıldığı organel olan kloroplast) aslında kendi başlarına birer prokaryot hücrelerdir. Daha sonra bu hücreler, başka prokaryot hücreler tarafından "yenmiş" fakat sindirilmemiştir. Bu iki hücre, bir iş birliğine girmişler ve aradan geçen uzun zaman sonucunda, bu iki hücre birbirinden ayrı yaşayamaz hale gelmiştir. Mitokondri (ya da kloroplast) diğer hücre için enerji sağlarken, büyük hücre de mitokondriyi çevredeki diğer hücrerlerden korumuştur. Bu hipoteze endosimbiyoz hipotezi denir.
Bu hipotezi kanıtlayabilecek birçok nokta vardır. İlk olarak, mitokondrilerin kendilerine ait DNA'ları ve çift zarları vardır. Aynı şekilde, kendilerini çoğaltma şekilleri prokaryot hücrelere benzerdir.
Bu hipotez henüz ispatlanmamış olsa da, hepimizin en azından ismini ve görevini bildiği bu organel dünyadaki yaşamın çeşitliliği hakkında bize altın değerinde bilgiler sağlayabilir. Benim de kaynak olarak kullandığım, konu hakkında basit fakat anlaşılır yazılmış bir yazı için:
Kaynak
Posted on HEDE - A place for sharing knowledge in a friendly way