Halkın kendi kendini yönetmesi şeklinde bir tanıma indirgenemeyecek kavramdır. Eğer tanımınız bu olursa demokrasi olduğunu söylediğimiz çoğu ülkenin aslında demokrasi olmadığını fark ederiz. Günümüzde popüler olan demokrasi kavramı aslında temsilî demokrasidir, halk kendi kendini yönetmez, yalnızca onu yönetecek temsilciler seçer.
Halbuki, halkın kendi kendisini gerçekten yönettiği demokrasi (buna doğrudan demokrasi de denir) yaygın hâliyle aslında bir ütopyadır, uzun süre ulaşılamayacaktır. Parmakla sayılacak örnekleri olsa da bu örnekler küçüklerdir ve bu sistemin kalabalık bir topluluğa uygulanması imkansıza yakındır.
İlk sebep eğitimdir. Herkesin söz sahibi olabilmesi için her bireyin ne olup bittiğini anlayabilecek kapasitede olması gerekir, bu da eğitimle olur. Eğer eğitimsiz bir topluluk varsa bu grup başkaları tarafından yönlendirilebilir ve bazı kişilerin fikirleri diğerlerine göre daha değerli hâle gelir, bu da eşitliğin kaybolması ve demokrasinin rafa kalkması demektir çünkü her ne şekilde olsun demokrasinin temelinde eşitlik vardır.
İkinci sebep ise zamandır. Doğrudan demokrasi için her kararın referandum vb. seçimlerle alınması gerekir, bu da zaman ve hatta para kaybıdır. Fakat günümüz teknolojisi bir bakıma demokrasiyi mümkün kılmaktadır. Her türlü fikrin paylaşılabileceği platformlar herkesin elinin altındadır ve insanlar kolayca birbirleriyle iletişim kurabilmektedir, bundan dolayı belki de ilerde bir umut...
Posted on HEDE - A place for sharing knowledge in a friendly way