Merhabalar, size bu yazımda "kaliteli yaşam için ne yapmalıyız?" sorusunu kendimce ele alıp cevaplayacağım. İyi okumalar dilerim.
Yazıya tam anlamıyla başlamadan önce, "Kaliteli yaşam ne demek?" sorusunu tam cevaplarsak yazı daha bilgilendirici olur diye düşünüyorum;
Kaliteli Yaşam Nedir?
Kaliteli yaşam; pskolojik, fiziksel ve sosyal olarak rahat ettiğimiz, kendimizi iyi hissettiğimiz yaşamdır.
Bu "Her istediğimi yerim, ben böyle rahat ediyorum demek ki benim de yaşamım kaliteli." olarak algılanmamalı. Çünkü sağlıksız beslenildiği takdirde bir süre sonra, fiziksel rahatınız düşecek daha sonra ise doğal ve orantılı olarak sosyal rahatınız düşecek, sosyal yaşamınızın düşmesinin ardından gelecek pskolojik rahatsızlıklardan bahsetmiyorum bile.
Bundan dolayı; kaliteli yaşam tam bir rahatlık hali olmalıdır, rahatınızı bozacak davranışlara yer vermemek kaliteli yaşamın ilk şartıdır dersek yanlış bir söylem olmaz.
Peki, kaliteli yaşamı anladık. Bunu tam olarak nasıl sağlarız biz?
Kaliteli yaşamın ilk basamağı sağlıktır, kaliteli yaşam istiyorsak mutlaka sağlıklı bir bedene sahip olmamız gerekir.
Bundan dolayı da, kendimize gerçekçi, uygulayabileceğimiz ve sürdürülebilir spor programı hatta beslenme programı ayarlamamız şarttır.
Bunlar ile kendimize sağlıklı bir vücut kazandırmak eğer sağlıksız bir vücudunuz var ise zor olacaktır, ancak burada asıl tehlike işin zorluğu değil zorluktan doğan çaresizlik ve sonra bu işten tümüyle vazgeçmek. Emin olun vazgeçmeyip, zorluğa göğüs gererseniz sonucunda mükafatını kat kat alacaksınız.
Motivasyon amaçlı olarak çok daha kilolu ve sağlıksız olup da çok iyi duruma gelmiş insanların hikayeleri okunabilir, videoları izlenebilir. Sonuçta bu insanlar kötü bedenden iyi bedene geçene dek hangi zorlukların yaşandığının birinci elden yaşayan bir kanıtı, bununla birlikte bu sürecin başarılı olabileceğinin de.
İlk kaliteli yaşam için kaliteli vücut dedik. Şimdi ise sosyal kaliteye gelelim, sosyal kalite bu konuda mühimdir, çok sağlıklı bir vücudunuz olmasına rağmen eğer sosyal anlamda rahat değilsek, o halde kaliteli bir yaşamdan söz etmek mümkün değildir.
Ne demiştik, kaliteli bir yaşam için; Fiziksel, sosyal ve psikolojik rahatlık!
Sosyal rahatlık haline ulaşmak için aslında çok şey yapmanız pek gerek yoktur. Kötü huylu insanları hayatınızdan oldukça uzaklaştırmaya çalışın, uzaklaştıramadıklarınız ile muhatap olmayı bırakın daha sonra göreceksiniz ki çevreniz iyi insanlarla dolmuş. Tabi bu iyi insanların sizi bulmasını sağlamak için biraz özgüvenli olup rahat konuşmak gerekir.
Bu anlamda bir çok kişisel gelişim kitabı var, bunlardan bir kaç tanesi edinilip okunulabilir.
Ancak şu yanlış anlamaya kapılmamak elzemdir; 'Az arkadaşım olsun kafam rahat olsun.' Bu bakış kimi zaman doğru olsa da çoğu zaman maalesef doğru değildir. Çünkü insan sosyal bir varlıktır, sıkılır! Sizinle lunaparka gidecek bir tayfanız olsun istersiniz, haftasonları gezmeye gidecek tayfanız olsun istersiniz. Oysa elde tuttuğunuz az sayıda ki arkadaşın bir çoğunun her zaman hep işi çıkar. Bundan dolayı kötü huylu insanları azaltırken mutlak iyi sayısını da arttırmaya bakmalısınız, bu sayede bazı arkadaşların işi çıksa bile hala sizle gezebilecek bir arkadaş grubunuz elde olur.
Geldik psikolojik rahatlık haline, aslında bu konuyla ilgili pek fazla konuşmaya gerek olduğunu sanmıyorum. Sağlıklı ruh haline sahip bir kişi, yukarıda yazılan rahatlıkları sağladıktan sonra niçin psikolojik olarak kendisini kötü hissetsin? Ancak unutulmamalıdır ki insanlar çok değişken olabilirler, her insan özeldir ve farklıdır. Bundan dolayı da eğer canınızı sıkan herhangi bir problem olduğunda psikologlara danışmaktan asla çekinmeyin.
Kimse size 'deli' veya 'öcü' gözüyle bakmayacak bundan emin olun. Çevrenizde bir çok insan, sizin haberiniz olmasa bile psikolojik danışmanlık almıştır/alıyordur/alacaktır. Bundan dolayı da rahat olun.
Özet:
Eğer kaliteli bir yaşam istiyorsanız; kaliteli bir vücut, kaliteli bir sosyal hayat edinmeniz şart. Psikologlara öcü gözüyle bakmamakta tabi ki.