Akıllı Telefonlardaki Sensörlerin Yapısı

Akıllı telefon kullanmayanınız yoktur. Hayatımızda önemli bir yer edinen telefonlarımızda birçok sensör bulunmakta. Bu yazımda, işte bu akıllı telefonlarımızda bulunan sensörleri yakından incelemeye gayret edeceğim.

İçinde çok sayıda sensör bulunan akıllı telefonlar, kullanıcının yapmak istediği işlemleri çoğu zaman bu sensörler sayesinde yerine getirirler. Geçmişten günümüze sürekli artan bir grafik sergileyen bu sensörler artık vazgeçilmez bir hal aldı. Artık üreticiler, piyasaya çıkardığı her yeni üründe daha gelişmiş sensörler kullanmakta. Bu da akıllara "Bu sensörler nasıl çalışıyor ?" sorusunu getiriyor. Sırayla cevaplamaya çalışalım.

GPS
Açılımı "Global Positioning System" olan GPS, dünya üzerindeki uydular aracılığıyla sizin yerinizi tespit eder. Peki bunu nasıl yapar ? Bildiğiniz gibi dünya üzerinde birden fazla uydu vardır. Bu uydulardan 24 tanesi -ABD'ye ait olanlar- bi ağ oluştururlar. Bu uydu ağı vasıtasıyla uydular arasındaki mesafeden hareket ederek sizin yerinizi saptar. GPS alıcısına çok küçük dalga boyunda sinyaller gönderen bu uydular, GPS alıcısının yerini tespit eder.

Yakınlık Sensörü

Çoğu akıllı telefonda bulunan bu sensörü bilmeyeniniz yoktur. Özellikle arama yaparken dikkat çeken yakınlık (proximity) sensörünün nasıl çalıştığını inceleyeceğiz.
Ultrasonik ve kızılötesi gibi teknolojilerin kullanıldığı bu sensör yapısında, elektrik sinyallerinin osilatörler vasıtasıyla çevrilmesi şeklinde algılama yapılıyor. Böylelikle cismin ne kadar uzakta olduğu veya ne kadar yaklaştığı gibi işlevleri yerine getirebiliyor. Özellikle son zamanlarda Iphone X'le çok daha bilinir hale gelen yüz tanıma teknolojisi ile daha da geliştirilmeye çalışılıyor.

Burada ara vermek istiyorum. Okuduğunuz için hepinize teşekkürler. Devamı yakında. Takipte kalın, hoşçakalın.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center