Antoryum Çiçeği
Antroyum ( Anthurium ) Flamingo çiçeği
Anavatanı orta ve güney amerikanın yağmur ormanları olan tropikal iklim bitkisidir. Yaprak şeklinin ve çiçeğinin flamingoyu andırmasından dolayı flamingo çiçeği olarakta anılmaktadır. Yıl boyu çiçek açan antoryum uzun ömürlü bir bitkidir. Yaprakları sanki özel olarak cilalanmış gibi durur. 800'e yakın türü olmasına rağmen ülkemizde bilinen türü Anthurium andraeanum'
dur. Ticari satışta genellikle kırmızı çiçeklisi tercih edilirken pembe, yeşil ve beyaz renk tonları da mevcuttur. Hollanda ve Amerika,da geliştirilen hibrit türler olumsuz koşullara daha dayanıklı olmasına karşın tropical türler de gerekli bakım yapıldığında evde veya ofiste kolaylıkla yetiştirilebilir.
Sıcaklık ve iklimlendirme
Doğal yaşam koşulları tropikal iklim şartları gerektirdiğinden en başta yüksek
sıcaklık ve nem ihtiyacı vardır. Yıl boyu belli sıcaklık aralığında tutulan ev veya ofislerde doğal olarak yetişebilir. En iyi yetişme sıcaklığı gece 17-18 C derece, gündüz 27-28 C derecedir. Diğer bir ifadeyle; insanların rahat edebileceği sıcaklıklar bu bitki içinde geçerlidir. Yüksek nem ihtiyacı yapraklarına spreyle su püskürtülerek giderilir. Bazı profesyonel yetiştiriciler nem ihtiyacını karşılamak ve mikro klima oluşturmak için saksı altlığına bir miktar çakıl koyup içini suyla doldurduktan sonra, saksıyı çakılların üzerine oturtarak bitkinin yüksek nem ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken konu saksı altının suyla temas etmemesidir. Suyla temes ederse uzun süre su içerisinde kalan kökler havasız kalır ve zararlı çürükçül bakteriler üreyerek bitkiyi öldürür.
Işık
Işık ihtiyacı afrika menekşeleriyle benzer özellik gösterir. Çok parlak ışıklar yaprakların yanmasına neden olur bu yüzden filtreli ışık sağlanmaldır. Günlük 3-4 saatlik sabah güneşini doğrudan alabilir bunun dışında doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Gün boyu güneş alan yerlerde perde arkasında tutulmalıdır. Zayıf ışık alan oda diplerinde, koridorlarda gelişimi durur. Ülkemizde bazı bölgelerin alt-tropik iklim özellği göstermesinden dolayı bu bölgelerde belli dönemlerde dış ortamlara taşınabilir. Bu gibi durumlarda rüzgar almayan, gölge alanlar veya ağaç altlarına yerleştirilmelidir.
Toprak
Genelde satın alınan antoryum bitkileri torf içinde gelir ve sık sulama sonucu bitkiler ölür. Bunun önüne geçmek için saksı toprağı değiştirilmelidir. Antoryum toprağının yüksek drenaj özelliği olmalıdır. Eğer toprak her sulandığında çamurlaşırsa bitki ölür. Aslında bitki köklerinin tamamen suda kalması bitkiyi öldürmez tabiatta bazı antoryumların bir kısım kökleri tamamen sudadır. Buradaki problem köklerin havasız kalması ve çürükçül bakterilerin üreyip bitkiyi öldürmesidir. Antoryum doğal koşullarda tropik yağmur ormanlarında ağaç altlarında veya kaya üstlerinde yetişir. Havai kökleri yardımıyla havanın nemini alır ve bu yolla beslenir. Köklerin yüksek oksijen isteği ve yüksek nem ihtiyacı simüle edilerek toprak karışımları hazırlanmıştır. Bazı profesyonel yetiştiricilerin önerdiği saksı harcı %30 oranında bio- kompost, %40 oranında orkide toprağı, %20 torf ve %10 perlitten oluşmaktadır ancak Tübitak destekli yapılan bir araştırmada yalnızca pomza (volkanik tüf) içerisinde sağlıklı antoryumların yetiştirilebileceği kanıtlanmıştır. Bu malzemelerin bulunmaması durumunda toprak karışımı olarak 1:1:1 oranlarında ağaç kabuğu kompostu, perlit ve torf karışımı kullanılabilir. Havalanmayı artırmak amacıyla ince kıyılmış odun kömürü eklenir. Eğer ağaç kabuğu kompostu bulamazsanız 1:1 torf- perlit karışımı kullanabilirsiniz. Toprak karışımı hazırlarken toprak tarifine harfiyen uyulmasına gerek yoktur ancak gerekli koşullara bağlı kalınması bitki sağlığı için önemlidir.
Beyaz Antoryum
Sulama
Doğru bakım için yapmanız gereken bir numaralı şey sulamadır. Antoryumlar son derece dayanıklı bitkiler olmasına karşın düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Sık sulama yapılmalı ancak toprağın çamurlaşmasına müsade edilmemelidir. Toprak içerisindeki hava boşlukları bitkinin akciğerleri gibidir, sulama yapıldığında hava boşluklarıyla su yer değiştirmektedir. Eğer toprak yüzeyi tamamen kurursa geçirimsiz bir hal alacak su çekildiğinde yeniden hava girişine müsade etmeyecektir. Bu yüzden toprak yüzeyi hafif nemli olmalı tamamen kurumasına izin verilmemelidir. Sulamadan sonra saksı altlığında su birikirse, biriken su dökülmelidir. Eğer saksı altında drenaj deliği bulunmuyorsa dikimden önce saksı dibine iki- üç parmak yüksekliğinde iri dişli dere kumu veya kaya parçaları yerleştirilmelidir. Sulama suyu oda sıcaklığında ve dinlendirilmiş su olmalıdır.
Gübreleme
Yağmur ormanlarında antoryumlar elinde spreyle gezen biri olmadığından besin ihityaçlarını doğal yollarla karşılarlar. Afrikadan esen büyük toz fırtınaları bitkiler için yarayışlı birçok mineral taşır. Antoryumlar yağmurun indirdiği bu besinleri uzun kökleriyle alarak beslenirler. Çürümüş yaprak ve agaç kabukları bir diğer beslenme kaynağını oluşturur. Antoryumların doğal beslenmesinden de anlaşıldığı üzere çok düşük oranlarda beslenmelidir. Yüksek ışık yoğunluğunun olduğu yaz ayların azotça zengin gübrelerle, ışık yoğunluğunun düştüğü kış aylarında dengeli gübrelerle gübrelenmelidir. Örneğin orkideler için kullanılan sıvı gübreler antoryum için kullanılacak olursa üzerinde yazan gübreleme reçetesinin 1/2, 1/3 oranında gübreyle gübrelenmelidir. Antoryum için herzaman az gübre, çok gübreden daha iyidir, gübreleme haftada bir ancak az dozda yapılmalıdır. Haftalık gübrelemenin yanında ayda bir dolomit ( Kalsiyum nitrat ) gübrelemesi 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak şekilde yapılırsa diğer tropikal bitkiler gibi antoryumuda mutlu edecektir.
Çoğaltım
Tohumla çoğaltım, doku kültürüyle çoğaltım gibi metodlar kullanılsada en kolay saksı değiştirme esnasında köklerin ayrılmasıyla veya gövdeden yapraklı çelikler alınmasıyla çoğaltımıdır.